Tennis NL in de media

We zagen pas geleden bij de NOS een documentaire over de staat van het Nederlands tennis: 10.000 tennisbanen, maar jarenlang weinig internationaal succes; hoe kan dat? Heb je de docu gemist bekijk deze dan hieronder.

Terechte inhoud docu NOS

We zijn al jaren kritisch over het gekozen beleid die de KNLTB toepast. De certificering van tennisscholen is een project wat totaal niet werkt en wat ook niet kan werken in de praktijk. Wij wisten dit al op voorhand. Het is ook een systeem van oneerlijke concurrentie. Waarom wordt er geselecteerd op tennisschool level? Waarom niet op competentie level van trainers/opleiders? Waarom wordt het opleiden van talent overgelaten aan commerciële partijen? Wordt er wel heel nauw samengewerkt tussen de partijen? Staat de speler wel centraal in dit systeem? Wij kennen alle antwoorden (en ook op de tientallen anderen die te verzinnen zijn over certificering) op deze vragen… 

De KNLTB laat aan ons overkomen dat ze zelf ook helemaal niet (meer) blij zijn met dit systeem. De verantwoordelijkheid is niet duidelijk. De KNLTB zegt dat de scholen verantwoordelijk zijn, maar aan de andere kant merk je heel erg dat de KNLTB graag de regie zou willen hebben. In recente podcasts van Eric Poel en in persoonlijk contact met TD Jacco Eltingh wordt dit bevestigd. Wij hebben maar 1 ding wat ons niet duidelijk is betreffende certificering binnen Tennis NL. Waarom wordt dit systeem niet afgeschaft? Iedereen weet nu wel dat dit tot niks kan leiden en ook tot niks gaat leiden. Wij zullen in volgende posts vaker aandacht gaan besteden aan hoe wij denken dat het prestatie tennis in Nederland geregeld zou moeten zijn.

De media

We werden ook geattendeerd op een Radio uitzending van de KRO-NCRV (Spraakmakers – Radio 1) met Kristie Boogert en Paul Haarhuis. Klik op onderstaande foto om het radiofragment te beluisteren. Of via deze link.

De NOS brengt een alarmerende docu over de staat van het Nederlands tennis en in deze Radio uitzending (na een aantal goede prestaties van Tennis NL spelers) heerst er juist een hele andere stemming. Er is ‘hoop’!

Aranxta Rus verdiend respect voor de keuzes die ze gemaakt heeft. Door te kiezen voor een Spaanse coach die wel suitable blijkt te zijn voor haar. Uiteraard gaat Tennis NL (KNLTB) heel veel aandacht besteden aan de lichtpuntjes in de naam van Botic en Tallon. Tallon heeft ook een eigen traject altijd gevolgd. Over Botic kunnen wij niet goed oordelen, omdat hij niet echt op onze radar stond. 

Wij vinden deze spelers geen producten van de opleiding die er heerst in Nederland. Het zijn individuen die hun eigen weg hebben gezocht en gevonden. De KNLTB hanteert een trechter systeem. We ‘raken’ heel veel spelers (instroomtraining 1000 kids) en dan hopen we dat er iemand onder aan de streep overblijft. We laten de opleiding zo goed als in het geheel aan anderen over (certificering). Als er mensen doorkomen is de KNLTB er onderdeel van geweest, maar als het misgaat is de verantwoording heel makkelijk te verplaatsen naar spelers, ouders en privé sector. Een systeem waar je niet kan ‘verliezen’. Maar kan je er maximaal mee winnen? Is dit een topsport klimaat? Wij vinden van niet! 

Motorische skills mening Haarhuis

Een opmerkelijk fragment kwam voor ons toen Davis Cup coach Paul Haarhuis gevraagd werd naar de recent in het nieuws verschenen staat van de motorische vaardigheden van de kinderen anno 2021. En tevens de problemen die het voor de topsport zou gaan geven. Hij ondersteunde terecht de berichtgeving maar wij bedenken ons dan ook meteen het volgende:  Haarhuis heeft terecht als mening dat het niveau bedenkelijk is, van de kids binnen de instroomtraining van de KNLTB. Waarom worden deze kids dan geselecteerd binnen de eerste stap van TOPTENNIS in Nederland? 

Instroomtraining –> Certificering dat is de weg die je volgens de KNLTB moet volgen als je een tennistalent bent in Nederland. Over beide zaken stellen ze zelf een aantal zaken aan de kaak waarbij je kan afvragen in hoeverre ze zelf overtuigd zijn van de inhoud. Waarom 1000 kids selecteren waarvan je er over 2 jaar 900 van uitselecteert? Waarom samenwerken met tennisscholen binnen een systeem wat gewoon inhoudelijk niet werkt in de praktijk? Maar als straks Mees Rottgering top 100 van de wereld haalt dan is het natuurlijk een gevolg van het gekozen beleid ‘Route naar de Top’? 

Binnen dit systeem waar niemand verantwoording draagt denken wij dat we als tennisland enorm veel kunnen winnen. Het huidige systeem heeft naar onze mening niks met topsport te maken. Wij gaan op ons platform de komende periode veel posten over hoe wij denken dat Tennis NL er moet uitzien. Wij hopen op jullie constructieve bijdrage, waarvoor al dank op voorhand!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *