Talenten in Nederland internationaal al ‘kansloos’ door kwantiteit aan training?

Talent onder 10 jaar in Nederland (meisjes)

In het plan ‘Route naar de top’ van de nationale Nederlandse tennisbond staan verschillende ontwikkelingsfasen omschreven. 

 • Meisjes 5-8 jaar FUNdament fase
 • Meisjes 8-10 jaar Leren tennissen fase

Training en wedstrijdbelasting (Route naar de top KNLTB)

Franse bond vergelijk

We kunnen het met zijn allen er wel over eens zijn dat de Franse bond een van de meest succesvolle landen is in hun aanpak van jeugdig talent. Decennia lang heel veel speler die in de top 100 van de wereld staan. Altijd top 10 spelers van de wereld in de jeugd in hun gelederen. Super sterk niveau in alle jeugd leeftijden. En als je plek 100 van Frankrijk staat, moet je van een goed niveau zijn. Kortom zeker voor ons een land om naar te kijken in hun aanpak in velen facetten.

Kwantiteit aan TENNIS + FYSIEK training (meisjes)

Wij presenteren aan jullie de cijfers, die de Franse bond hanteert onder 10 jaar meisjes:

 • 5 jaar: 3-6 uur tennis en 3-5 uur fysiek
 • 6 jaar: 4-7 uur tennis en 4-6 uur fysiek
 • 7 jaar: 5-8 uur tennis en 4-6 uur fysiek
 • 8 jaar: 6-9 uur tennis en 3-6 uur fysiek ; 30-40 wedstrijden per jaar
 • 9 jaar: 8-11 uur tennis en 3-6 uur fysiek ; 40-50 wedstrijden per jaar
 • 10 jaar: 10-13 uur tennis en 3-6 uur fysiek ; 50-60 wedstrijden per jaar

Rekenmodel vergelijk Nederland en Frankrijk

We rekenen voor het gemak met 40 lesweken per jaar en laten wedstrijden spelen buiten beschouwing. Puur kwantiteit aan TENNIS specifieke training. We tellen zelfs in dit rekenmodel de ‘andere sporten” binnen plan Nederland als fysieke training:

 • 5 jaar: Tennis 80-160 uur en fysiek 0-40 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 80-200 uur

 • 6 jaar: Tennis 120-200 uur tennis en fysiek 40-80 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 240-480 uur (5+6 jaar opgeteld)

 • 7 jaar: Tennis 160-240 uur tennis en fysiek 40-80 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 440-800 uur (5+6+7 jaar opgeteld)

 • 8 jaar: Tennis 200-280 uur tennis en fysiek 0-80 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 640-1040 uur (5+6+7+8 jaar opgeteld)

 • 9 jaar: Tennis 160-240 uur tennis meer in Frankrijk en fysiek -40 (meer in NL)-40 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 760-1320 uur (5+6+7+8+9 jaar opgeteld)

 • 10 jaar: Tennis 240-280 uur tennis meer in Frankrijk en fysiek -40 (meer in NL)-40 uur meer in Frankrijk

Achterstand Kids talent in Nederland in kwantiteit uren: 960-1640 uur (5+6+7+8+9+10 jaar opgeteld)

CONCLUSIE: NEDERLANDSE TALENTEN LIGGEN INTERNATIONAAL 1350 UUR (minimaal 960 uur en max 1640 uur) ACHTER IN KWANTITEIT AAN TRAINING T/M 10 JAAR!!

In dit artikel alleen de cijfers (kwantiteit) en die liegen niet. We hebben het nog helemaal niet over de kwaliteit aan training.. In de huidige situatie binnen Tennis NL (als je het plan route naar de top volgt) ben je al zo goed als kansloos als talentvolle speler. Dit is naar onze mening de voornaamste reden waarom Nederland nu niet meetelt internationaal. En dit gat zal alleen maar groter worden. We zullen dit als Tennis NL zo snel als mogelijk moeten veranderen anders gaan er veel generaties verloren en zal de uitzondering en eigen trajecten alleen de uitzondering kunnen zijn. We zijn heel geïnteresseerd naar jullie mening en die van de KNLTB. Laten we gaan nadenken met zijn allen…

6 reacties op “Talenten in Nederland internationaal al ‘kansloos’ door kwantiteit aan training?”

 1. Veel meer,kinderen,groter potentieel, dus ook veel meer afvallers. Blijf zeggen dat geld en drive van kind alles bepalend is. De focus opde top 100. Ontzettend veel landen komen ophet toneel. BOLLETERIE geweest, krijg dan inzicht hoo de topper ontluikt. We zijn een klein landje. Het is veel complexer dan alleen uren maken.

 2. Bolleterie; meneerzelf met twee trainers nemen een kind van 7 jaar onderhanden, schitterend om te zijn. Ouders ( ZEER VERMOGEND) KIJKEN TOE). Verteld ons zij heeft meer potentie dan toen Agassie. Zo werkt het. Helaas de naam vergeten..

 3. 1 moet je dat willen, de top bereiken? Ik kan van nabij verklappen dat daar veel voordelen maar ook nadelen aan kunnen zitten.
  2 plezier in (beter worden in) tennis moet m.i. voorop staan.
  3 lichaam en welzijn v speler(tje)s nr1
  4 intrinsieke motivatie leidt vanzelf tot meer uren.
  4 kwaliteit v training is nog belangrijker dan kwantiteit. En dat kan vaak veel beter. P.O.!

  1. Dit artikel gaat over TOPtennis en punt 1 van uw reactie heeft daar natuurlijk niets mee te maken. Als je de wil niet hebt (punt 2) om de top te bereiken zal je dat ook niet halen. Dus als je veel traint dan heb je geen plezier in het spelletje? De toppers die er gaan komen hebben dat juist wel! Punt 3 hoort uiteraard bij de inhoud en kwaliteit van de training. Daar ging dit stuk niet over… De kwantiteit van training ziet u zit veel ruimte in. Er worden in Frankrijk tussen zoveel uur en zoveel uur aangegeven. Dit wordt uiteraard op het individu aangepast. Het is maatwerk. En uw volgende punt bij punt 4 is natuurlijk zo. Maar iemand die meer uren maakt met behoud van kwaliteit (Fysiek in orde en intrinsieke motivatie hoog) zal beter worden dan iemand die zoals de Nederlander uren draaien dat hoort bij breedte tennis! Bedankt voor uw bijdrage. Op tennisleraren NL Facebook groep is er ook een ‘dialoog’ aan de gang!

 4. Leuk stuk, wel moeilijk om te zien of het resultaat(aantal spelers in de top 100) te koppelen is aan het aantal uur. Misschien zouden we het aantal tennissers in Frankrijk(of een Canada) moeten koppelen aan het aantal spelers dat de top bereikt, dan kijken naar het percentage en dan conclusies trekken uit de kwantitatieve uren. Dan zijn je cijfers denk ik sterker.

  Ik ben het er mee eens dat er in Nederland te weinig uur wordt gemaakt en ook nog eens niet kwalitatief. Zoals rick vleeshouwers ook al aangaf, 1,5u trainen met aangooien kan heel nuttig zijn als je spieren probeert te automatiseren in een bepaalde bewegingspatroon. In Nederland horen we alleen maar je moet ballen slaan en alles in rallyvorm. Dat is het zelfde als ik mijn zoontje wil leren sommen te doen en hem dan gewoon 200 sommen geef en zeg, nou succes. Ik zie je over 5 uur weer. Heb je vast iets geleerd!!

  Los van dat feit, vind ik altijd de uitspraak van de bond; wij hebben minder spelers dus we moeten voorzichtiger zijn heel erg gek(wat voor mij ook terug te koppelen is aan het aantal uren dat ze aangeven in route naar de top!). Ik zou denken we hebben minder spelers we moeten juist minder voorzichtig zijn en juist alles op alles zetten dat die “5” spelers in een leeftijdscategorie de volle aandach krijgen. Dus zoals jij ook aangeeft maarten, 1 trainer per kind(vast) en dan wellicht nog 1 trainer aanstellen per slag(wellicht een trainer die daar een opbouw in heeft van 7-18 jaar bij de bond), en dan moeten die spelers na 2,5 maand steeds langskomen op NTC en daar meten of de betreffende slag verbeterd is in de gestelde doelen, zo niet dan gaat die daarna 2 maanden met die slag getraind worden door de “specialist” en de individuele trainer. Ik denk dat dat de enige manier(Of een van de weinige) is als je weinig Spelers hebt om die dan de beste te maken. Ik heb nu spelers die terug komen van het NTC en roepen, we hebben laatste uur ring ring gedaan. Dan breekt m’n klomp en denk ik die 2,5 uur op de baan krijgen we nooit meer terug..

  Ga door met deze site, het wekt bij mij veel enthousiasme op!!!

  1. Daniel, bedankt voor je reactie! De stelling is er op gericht dat je kwalitatief de beste trainingen kan hebben in Nederland (wat we overigens niet vinden maar daar komen we later op terug) dat je dan nog steeds geen kans zou hebben. Wie kan winnen van mensen die het dubbele aantal ballen hebben geslagen? Om vele redenen naar onze mening onmogelijk en dat zie je ook terug in de resultaten. Kinderen zijn in dit land met een “droom” bezig… Het is statistisch al bijna onmogelijk om deze droom te verwezenlijken. Laat staan als je ook nog eens niet de randvoorwaarden invult. En kwantiteit van training is daar een onderdeel van. Het is voor ons een heel simpel gegeven. Willen we weer internationaal meekunnen op constante basis dan zal dit zo snel als mogelijk verandert moeten worden. We hopen dat de bond dit op hele korte termijn gaat aanpakken. Laten we eerst eens beginnen met de basis, want deze generaties die eraan komen zit heel weinig tot niks bij dat internationaal niveau/talent heeft. Focus je gelden op de jongste jeugd. En ga een internationaal waardig TOPtennis programma ontwikkelen voor de beste kinderen.

   Wij zijn ontzettend blij dat we enthousiasme opwekken bij je, het gevoel is geheel wederzijds als we je reactie zien binnenkomen. Samen zijn we slimmer! Delen is krachtig! Blijf dat vooral doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *