Succes van Griekspoor en vd Zandschulp is het slechtste wat Tennis NL had kunnen overkomen.

Laten we meteen maar beginnen (na het lezen van de titel), dat wij pro tennis NL zijn. Pro Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en we gunnen hun alle succes van de wereld. Wij hebben diep respect voor de prestaties die zij dit jaar hebben behaald met hun teams. Een prestatie van wereldformaat.

Tallon Griekspoor is een voorbeeld van iemand die zijn eigen plan heeft getrokken. Hij heeft jarenlang de weg gekozen buiten Tennis NL. Onder leiding van Kristof Vliegen (oud-professional) heeft hij een buitenlandse coach aangenomen en jarenlang met hem gewerkt. Niks weggenomen van eventuele professionals op het NTC die met hem gewerkt hebben de laatste tijd, maar hij is heel ver van een product van ‘het Nederlandse systeem’. Botic van de Zandschulp kennen wij het verhaal niet. Dus zullen wij ook niet over hebben. Aranxta Rus is de laatste tijd succesvol olv een buitenlandse coach en traint zelfs overwegend in het buitenland.

KNLTB

Binnen Tennis NL leven we anno 2021 met een tennisbond die monopolistisch is. KNLTB heeft alles ‘in handen’ binnen de tenniswereld. Clubs, opleidingen, leraren, PO, prestatief tennis enz.  Ook al het geld binnen Tennis NL is in handen van de KNLTB. Naar onze mening een slechte situatie dat alles in partij is van 1 partij en misschien zelfs maar van 2 personen!

Clubs

Clubs maken ‘blind’ miljoenen over per jaar naar de KNLTB. Voor alle extra diensten (competities, toernooien, apps enz.) mogen de clubs ook nog extra betalen. Feitelijk maken clubs geld over waar ze niets voor terug krijgen. Ze hebben alleen de mogelijkheid om extra diensten te mogen aanschaffen. De KNLTB kan met dit geld doen wat ze willen. Er is geen transparantie. Invloed op het beleid op de KNLTB als lid is eigenlijk 0.

Opleidingen en PO

Wij hebben 8 jaar geleden op het bondsbureau in Amersfoort gezeten en te horen gekregen dat er een totaal nieuwe opleiding zou komen. Wij weten dat er op dit moment qua INHOUD niets veranderd is binnen die opleiding. De KNLTB heeft (terecht) geconstateerd dat het niveau van leraren te wensen overlaat in Nederland. Ze hebben het PO systeem in de wereld gezet. In eerste instantie inhoudelijk een totale grap en nu in een beter jasje gestoken door Ruben Neyens (BEL). Controle op licenties zijn nauwelijks aanwezig binnen Tennis NL.

Leraren

De positie van de tennisleraar in Nederland is naar onze mening zeer zwak. Door detachering, certificering is je loopbaan heel vaak al ‘pre-determinated’. Je krijgt heel vaak een laag loon omdat er detachering partijen tussen zitten. Een ‘echte clubtrainer’ in loondienst is er bijna niet meer. Hierdoor natuurlijk een tekort aan goede leraren en een heel groot verloop. Wie gaat voor weinig geld, inspiratieloos voor een ander op een club lesgeven? 

Prestatief tennis

De KNLTB heeft in hun ‘route naar de top’ 2 systemen actief binnen prestatie tennis in Nederland. Allereerst Instroomtraining: 48 locaties in Nederland waar kinderen 1x per week bij elkaar komen (zeker niet op top level geselecteerd) om met elkaar te trainen. Dit alles onder leiding van Tennisscholen/leraren die door de KNLTB worden uitgekozen. 1000 kinderen selecteren en dan in 3 jaar tijd 900 kinderen weer uitselecteren. We hebben het nog niet eens over de vragelijke tennisinhoudelijke kant van dit systeem. Investeren in middelmaat is topsport?

Dan zijn er nog maar 15 Certificering Tennisscholen over. Deze scholen krijgen gelden van de KNLTB om talenten te laten trainen bij hun. Naar onze mening een systeem van oneerlijke concurrentie en een systeem die in de praktijk nooit kan werken. Welke academy in Nederland (misschien wel de wereld) is goed voor elke speler? Waarom een systeem van investeren in een tennisschool als tennisbond? Waarom niet in de speler/speelster? Dit is ook een systeem waar de verantwoordelijkheid altijd afgeschoven kan worden. Dit gebeurt dan ook in de praktijk. De KNLTB schuift de verantwoordelijkheid naar de privé sector als het mis gaat, maar staat voorop als er een succesje behaald wordt. Daarover later meer (zie titel).

Het niveau van onze junioren neemt steeds meer af. Logisch ook want het is prima om heel weinig te spelen volgens de KNLTB op jonge leeftijd. We hebben vorige week kunnen constateren dat er byes zijn in hoogste categorieën (Goud en Zilver JRT) van het jeugdtennis. Er is geen enkele reden te verzinnen waarom dit niet heel slecht nieuws is en een teken aan de wand. De ITF ranglijsten van de jeugd zijn ook shocking te noemen en wij durven wel te constateren dat het niet best gesteld is met het level van de jeugdspelers in Nederland. De toekomst ziet er ook op dit punt niet bepaald rooskleurig uit.

Pers

De pers begint het ook op te vallen, echter naar onze mening is er nog veel te weinig beweging binnen de media. Er mogen veel meer kritische vragen gesteld worden. Bekijk hieronder de recente video van de NOS:

Het gaat heel goed binnen Tennis NL

De KNLTB laat ons overkomen dat het allemaal heel goed gaat in Nederland. We hebben nu Griekspoor en vd Zandschulp. Tennis zit in de lift qua ledenaantallen (ze rekenen wel de padel leden nu bij de totale leden van de KNLTB). Wij hebben jaren geleden al op ons platform gezegd: er kan pas iets structureels veranderen binnen Tennis NL als het helemaal kapot gaat (sportief). Het beleid van Jacoo Eltingh was goed op weg om dit te bereiken, maar toen kwam Tallon en Botic…. De redders van Tennis NL uhh Jacco Eltingh. Er kunnen weer een aantal fiasco’s door de vingers worden gezien. En helaas doen we er allemaal gewoon aan mee! Toptennismateriaal.nl in ieder geval niet en zullen de realiteit blijven benoemen. 

Trainer Materialen (6)

Pro Mini Hockey Set Let the fun begin! De SKLZ Pro Mini Hockey Set belooft veel speelplezier voor binnen en buiten. Deze complete set zorgt

Lees verder »

RECOVERY PILLOW: German Design Award Winner

Slapen heel belangrijk voor elke tennisser! Of je nu op je rug, buik of op je zij slaapt: dankzij de twee verschillende gevormde kussenzijdes en de hoogteverschillen is het kussen voor elk slaaptype geschikt en kanjeje

Lees verder »

Kids Tennis NL Project / E-Learning

Kids Tennis NL Project Meer Bewegen, Meer Tennis, Meer FUN Toptennismateriaal E-Learning Binnenkort gaan we Toptennismateriaal.nl E-Learning introduceren. Een platform gericht op de tennisleraar in

Lees verder »

Stox Sports Socks

Stox Sports Socks STOX Energy Socks zijn geavanceerde sokken die de bloedcirculatie in de benen stimuleren en zorgen voor maximale zuurstofcapaciteit van de spieren. Afvalstoffen

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *