Starten, vanaf 3 jaar met sport (tennis)? Dat kan!!

Waar start sport voor een kind? Sport start vaak bij de ouders die graag willen dat hun kind gaat bewegen.

Om deze reden heeft Ferry Janmaat (Van Hal Tennis) een sportprogramma ontwikkeld voor 3-6 jaar. Dit sportprogramma combineert Tennis, Voetbal en Hockey.
In dit verhaal zullen wij meer vertellen over waarom dit programma gestart is en de voordelen hiervan.

Het raamwerk

De ouders vinden het belangrijk dat hun kind sociale contacten ontwikkeld. Dit is voor veel ouders de basis om hun kind een sport te laten beoefenen. Vaak wordt er een sport gekozen waar zij zelf bekend mee zijn.

In de Nederlandse cultuur is de eerste intentie van ouders niet; ‘ik doe mijn kind op deze sport om de nr. 1 van de wereld te worden’.

De hoofddoelen voor ouders zijn vaak:

 • –  Plezier

 • –  Sociale contacten

 • –  Bewegen

  De hoofddoelen die wij in de les kunnen toevoegen als trainer zijn:

 • –  Structuur

 • –  Omgang versterken

 • –  Trainer respecteren (bruggetje naar volg het plan van de trainer)

 • –  Omgaan met winst en verlies

 • –  Succesbeleving halen uit elk beetje vooruitgang, want elke vooruitgang is een vooruitgang

  Naast het doel om kinderen veel te leren start je op vroege leeftijd met talentherkenning, omdat de kinderen al op vroege leeftijd meerdere sporten beoefenen. Op deze manier zie je snel in welke sport het talent zich ontwikkeld. Dat betekent dat je vanaf 6-jarige leeftijd niet meer hoeft te wisselen naar andere sporten om te zien of een van deze sporten door het kind leuk wordt gevonden en of zij ook daarvoor talent hebben.

  Immers als je iets goed kan, vind je het vaak ook leuker. Op deze manier is het mogelijk om een goede basis te creëren voor topsport.

  Op deze manier krijg je kinderen naar de tennisbaan die anders nooit in aanraking zullen komen met tennis. Denk aan de ouders die graag hun kind zien voetballen of hockeyen. Er zal dan niet snel worden gekeken naar tennis, laat staan de vele voordelen dat tennis te bieden heeft.

Voordelen voor de club en de tennisscholen

De basis van het toenmalige programma wat toen alleen tennis inhield, wat door Ferry werd gestart in 2011. De 1e leerling die bij het programma aansloot, behaalde uiteindelijk nummer 2 positie singel en landskampioen dubbel onder 12 jaar. De tennisvereniging had op dat moment nog weinig jeugdleden en is binnen 3 jaar gegroeid naar meer dan 80 jeugdleden.

Na 3 jaar dit sportprogramma gedraaid te hebben is duidelijk geworden dat er iets ontbrak. In 2014 is Ferry het sportprogramma gaan uitbreiden met voetbal en hockey. Dit heeft opgeleverd dat de tennisvereniging naar meer dan 180 jeugdleden is gegroeid. De kinderen zijn hierdoor langer blijven tennissen en in veel gevallen is het hun 1e sport is geworden. De trainingen zijn na het sportprogramma opgevoerd naar 2-4x in de week trainen. Meer dan 60 % van de kinderen zijn wedstrijden gaan spelen in de junior tour. Dit ging gepaard met de nodige resultaten. Een groot aantal kinderen hebben de top 100 van Nederland behaald en een aantal zijn zelfs doorgegroeid tot Tennis Europe niveau. Op dit moment is Van Hal Tennis het programma aan het vernieuwen en zal begin 2022 gereed zijn.

De reden om van tennis naar de 3 sporten te gaan was vooral omdat er dan op een gedifferentieerde manier bewogen wordt. Door deze sporten te combineren zijn er veel verschillende oefeningen en herhalingen mogelijk. Met deze werkwijze kunnen kinderen samenwerken om opdrachten te vervullen en daarbij succesbeleving te ervaren.

Wat houdt het jeugdsportprogramma in?

De basis van het jeugdprogramma:

– – – – – –

Kinderen een sport laten beoefenen die zij uiteindelijk leuk vinden
Normen en waarden voor de sporten ontwikkelen
Band met de trainer ontwikkelen op een respectvolle manier
Ouders kennis laten maken met de sportwereld en het beeld speler/ouder/coach De fundamenten van bewegen ontwikkelen

Lichaam aan 2 kanten ontwikkelen, links en rechts

In de
maand beter, ze gaan meer diepte zien, ontwikkelen vooruitzicht (denk aan balbaananticipatie en waarneming), de spieren ontwikkelen waardoor zijn kunnen sprinten, springen, balanceren, gooien, stoppen, enz.
Bepaalde vaardigheden zijn na 8-jarige leeftijd minder te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld springen. Natuurlijk kan het wel, maar zal het een stuk lastiger zijn.

Als wij dit als bruggetje gebruiken naar de trainingen is het een must voor de trainers om veel te werken met bewegingsvaardigheden, die zorgen voor een goede ontwikkeling van de spieren en de basis motorische vaardigheden. Als wij kijken naar de sport tennis komen er heel veel motorische vaardigheden terug. Zoveel zelfs dat het voor kinderen van deze leeftijd ongelooflijk lastig is om deze sport te beoefenen.

levensjaren 3 tot en met 6 ontwikkelt het lichaam van een kind enorm. Hun zicht wordt per

Als wij denken aan oefeningen, denken wij vooral aan simpele vaardigheden. Bijvoorbeeld de opbouw van springen. Voor alleen springen zijn er al een groot aantal mogelijkheden. Dit is goed te combineren met voetbal en hockey.

Conclusie

 • –  Door betere motorische vaardigheden zullen de kinderen meer plezier beleven aan sport

 • –  Je ontvangt kinderen die anders nooit naar de tennisbaan komen

 • –  De vereniging zal meer jeugdleden krijgen

 • –  De spelers zullen, als zij voor tennis kiezen, meer trainen en de sport serieuzer gaan nemen

 • –  De kinderen zullen verder ontwikkeld zijn voor hun verdere sportleven

  Houdt dit 3 jaar vol en je hebt allemaal kinderen die voor hun sport gaan, hard willen werken, plezier hebben in wat zij doen, een enorm sterke samenwerking tussen de kinderen, ouders en jou als trainer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *