Instroomtraining KNLTB “field research”

Op locatie

Toptennismateriaal.nl ging gisteren in de praktijk kijken naar een instroomtraining locatie van de KNLTB. Maarten Paas reed voor ons 400 km om de trainingen te gaan bekijken. Wij vinden dat we goed ingelicht moeten zijn. Hoor en wederhoor moeten toepassen over de zaken waar wij over schrijven. Door het met eigen ogen te bekijken wordt dit proces bevorderd en er komen ook andere processen tot stand.

Maarten Paas had bewust/gericht de eerste locatie voor dit field research uitgezocht. Bij een trainer die in het Nederlandse landschap bekend staat als een opleider van goede NL jeugdtoppers. Iemand die (in het verleden en heden) met spelers heeft gewerkt/werkt die in Nederland tot de top behoren. Wij vinden het niet belangrijk om de naam te noemen van de desbetreffende trainer.  

KNLTB Instroomtraining (bron centercourt.nl)

Om actiever betrokken te zijn bij kinderen met cluboverstijgend niveau in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar, heeft de KNLTB in 2020 een netwerk van leraren opgezet dat verantwoordelijk is voor een cluboverstijgend instroomprogramma. Het instroomprogramma is bedoeld voor gedreven jeugdspelers. Met de instroomtrainingen blijven de jeugdspelers gewoon lid van hun eigen vereniging, maar krijgen ze een extra mogelijkheid (bovenop de clubtrainingen) om ook één keer per week te trainen met kinderen van een gelijkwaardig niveau. Voor de KNLTB zijn de trainingen een manier om talent te herkennen.

Inhoud programma

Het instroomprogramma bestaat uit tenminste een 30-weeks trainingsprogramma waarin tennis- en bewegingsvaardigheden centraal staan. Het programma wordt door iedere instroomleraar in twee trainingsgroepen aangeboden: één groep oranje (7/8 jaar) en één groep groen (9/10 jaar). Het uitgangspunt voor elke trainingsgroep is dat deze bestaat uit 8 tot 10 gelijkwaardige kinderen.

Voorspeeldagen

De groepen voor de instroomtrainingen worden samengesteld tijdens een zogenoemde voorspeeldag. De voorspeeldagen voor de instroomtrainingen 2021-2022 vinden plaats in de periode juni tot en met september 2021. 

Inhoud programma

Wij zijn een voorstander van SELECTIE (lees onze vorige post betreffende dit onderwerp) dus wij vinden die gedachte achter dit plan goed. Homogene groepen bevordert elk niveau binnen Tennis NL. Dus ook bij ‘talentvolle” kids.  

22 weken per jaar is er geen training….. Want het is een 30 week cyclus. Wij vragen ons af waarom daarvoor gekozen is… Daarnaast traint men 1x in de week met deze kids in deze setting. Wat is dan de output van deze setting? Wat kan een trainer in deze setting op 30 uur daadwerkelijk voor grote meerwaarde zijn in de ontwikkeling van de speler. Wij denken dat we te weinig trainen binnen Tennis NL en dat bevestigt de opzet van deze trainingen.

Bekijk ook onze posts over het verschil aan kwantiteit training tussen NL kids en die van andere bonden. Dat kan het een en andere verduidelijken.

Terug naar gisteren...

Na een 2 uur rit werden we (Maarten Paas) super vriendelijk en open ontvangen… Er kwamen vandaag voor de instroomtraining een “groene groep” en een “oranje groep”. De eerste 2 uur (in privé sessie met een 15 jarige speelster) hebben we inhoudelijk kennis gemaakt. Er ontstond een hele interessante dynamiek tussen 2 collega’s met verschillende persoonlijkheden en een ander voortraject. Er was heel duidelijk een passie interactie aan de gang die door Maarten Paas als zeer prettig werd ervaren… Wij denken dat dit ook veel te weinig plaatsvind in Nederland. Een interactie (op de baan) tussen collega’s. Er bestaat geen ‘1 fits all’ trainer/coach. 4 ogen zien altijd meer dan 2.  2 opvattingen/meningen kunnen raakvlakken hebben maar ook leermomenten voor iemand opleveren… Maarten Paas vond het mooi en prettig dat een ervaren trainer heel erg open was en ook zich als “leergierig” opstelde. Op basis van deze dynamiek was voor Maarten de dag al geslaagd… We moeten het samen doen binnen Tennis NL. Ga eens INHOUDELIJK met elkaar aan de slag ipv alleen maar te denken aan eigen omgeving of eigen visie! Ben eens in staat om jezelf een spiegel voor te houden en je kwetsbaar daarin op te stellen. Niks zo inspirerend als dat proces met elkaar aan te gaan!

Na de privétraining sessie kwamen de instroomtraining kids. Deze kids trainen 2x en sommige 3x in de week. En in dat perspectief kan je ook niet anders verwachten dat het niveau niet hoog is. Waarom kunnen deze kids met deze aanleg/skills en kwantiteit aan training niet binnen een club dit aangeboden krijgen? We zullen dan te horen krijgen door velen dat ze niet genoeg kids hebben… Kids kunnen ook met oudere kids trainen… Maar deze kids waren niet van een level dat een club zou moeten overstijgen. Iedere club met een goed ledenbestand moet in staat zijn om dit niveau op constante basis te creëren. Er is veel “misgegaan” in het blauwe en rode traject als dit niveau niet gehaald kan worden. Hoe dit kan ontstaan is een andere discussie….

Het wordt KNLTB instroomTRAINING genoemd. Er wordt training gegeven. 50/50 bond en privetrainer. Waar ligt de verantwoordelijkheid? Wordt er op een rechtlijnige manier en op hoofdzaken getraind? Is er intensief contact en communicatie tussen alle partijen?

We hebben begrepen dat er 5 coördinatoren instroomtraining landelijk zijn. Deze kosten 40k per jaar… Wat doen deze mensen voor die vergoeding? Waarom coördinatoren op een systeem dat de certificering scholen zelf faciliteren…. Allemaal hele moeilijke zaken en vragen die ontstaan… Dit systeem/opzet/plan van de KNLTB (zoals velen) kan in de praktijk en op inhoud niet werken! 

"Oplossing"

Deze instroomTRAINING kan alleen maar in functie zijn van de speler/individu als het gezien wordt als wedstrijdgedeelte. Elke speler heeft dat nodig… Laat echter de tennis technisch/tactisch kant bij de privetrainer binnen de club voor deze spelers die wij gezien hebben. Dit niveau moet elke club of trainer kunnen ontwikkelen naar onze mening.

Als dit niveau (als dit zo is) al problemen veroorzaakt binnen Tennis NL dan moet de KNLTB zich gaan focussen op de opleiding of bijscholing van leraren. Als het wel zo zou zijn dat de leraren/club dit aankunnen dan moet per direct de tijd en vooral het geld anders besteed gaan worden…  Als certificering scholen al “beter” zouden zijn dan hoeven ze zich niet bezig te houden bij het werk van privé sector leraren. Je bevordert hiermee ook niet dat leraren van clubs zich kunnen ontwikkelen. Je leerling slaat 3 ballen over het net en dan zijn je spelers al 50% “in handen van de knltb” of de partners van de KNLTB? Waarom zou dit moeten bij kids die club+ level zijn?

Alleen voor kids die club overschrijdend NIVEAU en SKILLS hebben moeten club overschrijdende training oplossingen gezocht worden en opgezet worden. De TOP moet met specialisten en de beste mensen werken per onderdeel wat voor het INDIVIDU nodig is. Dit moet gefund worden door de KNLTB Toptennis. Ipv 40k per jaar (minimaal) te steken in dit plan kan je je beter richten op de TOP. Dat bij deze mensen in ieder geval de geldfactor niet meer een issue is…. 

Zinvolle dag

Maarten Paas beschreef de dag als zeer ZINVOL.  De interactie tussen collega’s is iets heel moois en krachtigs.  Passie en inhoud delen met elkaar. Wij willen in de toekomst ook dagen gaan organiseren om dit te bevorderen. Samen met elkaar de baan op! Pro tennis! Elkaar beter maken! 

Inhoudelijk gezien is er voor ons wederom bevestigt dat er heel snel zaken moeten veranderen binnen de ontwikkeling van “talent” binnen Tennis NL. Het niveau moet heel snel om in denken en handelen. Anders wordt het gat met de internationale top alleen maar groter… Wij hopen op de bijdrage van mensen die dit ook willen en kunnen! Contact ons!

Word lid van onze Tennis Community!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.