Forehand (biomechanica) in moderne tennis (deel 2)

Forehand (biomechanica) in moderne tennis deel 1 nog niet gelezen? Bekijk het via deze link.

Forehand anno 2021 deel 2

Kinetisch keten bij de forehand

We zagen het al op het einde van deel 1 bij de afbeelding: De spelers gebruiken de kinetische (bewegings) keten om de maximale racket snelheid te krijgen. Bij de kinetische keten werken verschillende delen van het lichaam samen als een keten. Op deze manier kan energie van je lichaam zich transporteren naar je lichaam. 

De kinetische keten ontstaat (zie afbeelding) bij de lagere ledematen die de krachten vanaf de grond genereren. Die ‘activatie’ zal resulteren in een acceleratie van de heupen en de romp. Iets wat belangrijk is om te begrijpen (zie afbeelding) is dat de versnelling van een segment wordt versterkt door het voorgaande segment. Dus wanneer een segment in snelheid afneemt dan neemt het volgende segment juist in snelheid toe. Dit wordt ook wel het domino effect genoemd.

Welke gewrichten hebben de meeste invloed op de balsnelheid?

Er is een studie gegaan naar welke gewrichten het meeste invloed hebben binnen de kinetische keten op de snelheid van de bal. Daaruit kwam naar voren dat ‘leg drive’ van het dominante been en romp rotatie de acceleratie van de bal veroorzaken bij de forehand. Dus de focus bij het ontwikkelen van snelheid op de forehand zijde moet liggen bij de benen (loading fase) en de romp. Geen accenten daarbij op de armen zoals vaak gedoceerd wordt (wrist-snap).

Einde deel 2

Blijf op de hoogte hoe dit artikel zich verder ontwikkelt door je aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden Nieuwsbrief

Wordt onderdeel van de Tennis Community. (Wij spammen niet)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *