Focus op….. Bernd Lenten

4e editie

Alweer de 4e editie van onze rubriek “Focus op….”! Deze editie legt toptennismateriaal.nl de focus op: 

Bernd Lenten

Hoe ben je in aanraking gekomen met de tennissport?

Mijn ouders zijn op late leeftijd gaan tennissen en zo ben ik ook met de tennissport in aanraking gekomen. Mijn vader speelt bij de veteranen (hij wordt dit jaar 80) en kan niet zonder deze geweldige sport.

Wat is je mooiste overwinning als tennisspeler?

Mijn mooiste overwinning was tegen Hicham Arazi (voormalig nummer 22 van de wereld) in Marokko. Die jongen werd helemaal gek van mijn spel.

Waarom heeft nooit iemand je een backhand aan kunnen leren:)?

Dat is inderdaad nog steeds een zeer grote frustratie voor mij. Ik had mijn handen over elkaar heen, bijna alsof ik een golfclub vast had. Ik kon alleen maar verdedigen met mijn backhand. Dat ging op zich best goed (dit was blijkbaar voldoende voor mijn trainers) maar onder druk had ik grote problemen en kon daardoor ook geen winners slaan. Onbegrijpelijk dat niemand dat ooit heeft veranderd, terwijl ik toch heel wat bekende trainers heb gehad. Nu heb ik mezelf een enkelhandige backhand aangeleerd en dat voelt heerlijk.

Bernd met Anna Chakvetadze (ex nr.5 van de wereld)

Je hebt na je carrière als speler ook als coach gewerkt. Hoe was dat?

In de wereldtop (ik heb o.a. gewerkt met voormalig nr. 5 bij de vrouwen van de wereld) moet je meteen presteren en kun je bijna niet werken aan het proces en doel wat jij voor ogen hebt. Vooral niet als je met een buitenlandse speler werkt die je niet goed kent. Tevens zijn er zoveel randzaken waar je als coach geen invloed op hebt. Dit zijn natuurlijk wel mooie ervaringen waar ik veel van heb geleerd.

Ben je nog steeds actief in de tennissport?

Ik werk nu bij Tennis-Point als partnershipsmanager NL van een Coach program voor trainers (iedere trainer kan eraan meedoen). Ook werk ik op een tennisvereniging in Nijmegen.

Wat is je mening over de staat van het Nederlands tennis op het moment...?

Ik denk dat het belangrijk is dat je al op jonge leeftijd zoveel mogelijk trainingsuren maakt en ontzettend veel wedstrijden speelt. Spelers moeten vooral zelf heel gemotiveerd zijn en beschikken over een enorme winnaarsmentaliteit. Dit in combinatie met plezier in het spel en om kunnen gaan met tegenslagen. Dit mis ik vaak bij Nederlandse spelers.

Wat zijn je ambities binnen Tennis NL als trainer coach?

Ik heb nu twee jonge dochters waar ik het prestatieve tennis even niet mee kan combineren door het vele reizen. Ik geef nu training op clubniveau, wat me erg goed bevalt door het enthousiasme van mijn leerlingen. Daarnaast train ik (naast Rudi Visser) nog wel Alban Meuffels. Een geweldige speler en topcoach in wording. Op den duur wil ik weer terug in het prestatieve tennis.

Tenslotte, wat is voor jou het mooiste aan de tennissport?

De tennissport heeft alles in zich. Op welk niveau je ook speelt, iedereen loopt tegen dezelfde dingen aan. De hele tijd word je geconfronteerd met jezelf, dat vind ik prachtig. Het beter maken van spelers door het overbrengen van kennis, geeft veel voldoening.

Word lid van onze Tennis Community!

2 reacties op “Focus op….. Bernd Lenten”

  1. Mooi artikel over Bernd,
    Geweldige coach / trainer die je motiveert en die in staat is het beste uit je te halen!
    Het maakt niet uit, oud of jong, regen kou of zon, hij blijft enthousiast !
    Wens hem nog een mooie carrière toe als trainer maar zeker ook als speler!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.