De Tennistafel: KNLTB Special 5 steps to the top (deel1)

Er was gisteren een interessante podcast te horen bij de Tennistafel (www.tennistafel.nl). Een gesprek met Topsport Manager Dennis Sporrel en Raymond Knaap verantwoordelijk voor ‘groep 3’ (leeftijd 14-18 jaar) van de KNLTB. Een podcast waar het huidige opleidingstraject van de KNLTB ‘5 steps to the top’ centraal stond. We gaan er even chronologisch doorheen en bespreken de punten die wij interessant vonden.

 

 

KNLTB Instroomtraining Stap 1

Om actiever betrokken te zijn bij kinderen met cluboverstijgend niveau in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar, heeft de KNLTB in 2020 een netwerk van leraren opgezet dat verantwoordelijk is voor een cluboverstijgend instroomprogramma. Het programma is bedoeld voor gedreven jeugdspelers. Met de instroomtrainingen blijven de jeugdspelers gewoon lid van hun eigen vereniging, maar krijgen ze een extra mogelijkheid (bovenop de clubtrainingen) om ook één keer per week te trainen met kinderen van een gelijkwaardig niveau. Voor de KNLTB zijn de trainingen een manier om talent te herkennen.

Bron KNLTB Website

Dit systeem komt op ons over als een ‘Kring training 2.0’. Dennis Sporrel zegt in de podcast (4:46) dat ze bij de Instroomtraining kinderen bij elkaar brengen “die wat beter bewegen en nog niet zo zeer beter tennissen”. Dat is zeer zeker ook onze opvatting na het zien van het niveau van deze kinderen binnen deze trainingen. We hebben dan ook een keer naar onze mening terecht gevraagd aan de KNLTB of Instroomtraining een ‘TOPtennis” programma is of een breedtesport. 

Er wordt voor deze groep (Kelvin Nieberg) een verantwoordelijke man aangesteld. Er zijn ook regionale coördinatoren die betaald krijgen voor hun werkzaamheden. En zo zullen er nog veel meer kosten zijn voor het project Instroomtraining…. We hebben helaas geen transparantie over de gelden bij de KNLTB en moeten dus gissen naar de uitgaven. Wij vragen ons sterk af of het investeren van misschien wel tonnen gerechtvaardigd is. 1000 kids selecteren die ‘wat beter bewegen’ en na 2 jaar er 900 uitselecteren… Wij hebben een andere kijk op toptennis…

De leraar op de club raakt op deze manier alle kinderen die ‘wat beter bewegen’ al ontzettend vroeg kwijt. Met het ‘gevaar’ ze nooit meer terug te zien. Vaak worden deze kinderen bij scholen ondergebracht die zeker niet per definitie beter zijn. Ze willen zich verbinden aan de KNLTB en voldoen aan de voorwaarden. Meer is het niet… Waarom kan deze 2e keer training niet binnen een vereniging/academie plaatsvinden? Deze kinderen worden na 2 jaar 90% uitgeselecteerd. Het is voor ons ook een vorm van oneerlijk concurrentie.

Wij hebben ook op ons platform al heel vaak geschreven over het aantal uren dat de KNLTB ‘voorschrijft’ voor kinderen tot 10 jaar. Wij vinden dit veel te laag en dit systeem zal dit alleen maar nog verder laten ontwikkelen. Selecteer kids op bepaalde parameters en laat de kids die alleen ‘ wat beter bewegen’ lekker aan de privé sector. Dit is een trechtersysteem. We gooien de massa erin en hopen dat er 1 overblijft zonder dat we daadwerkelijk echt verantwoordelijkheid nemen binnen het proces. Wij vinden dit geen topsport benadering.

Heel populair anno 2022 is het fenomeen dat kinderen opgebrand zouden raken door ‘specialisatie’. Er is helemaal geen enkel wetenschappelijk bewijs voor dit populair fenomeen (lees dit artikel) En pure specialisatie is ook helemaal niet nodig (ook niet doodzonde!). Maar gewoon een beetje fun ‘bewegen’ tot 10 jaar vinden wij niet de juiste weg. We zijn benieuwd naar jullie meningen!

Einde deel 1 Blogpost

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.