Column Stefan van der Stroet (maart)

De rol van de leraar

Wat maakt een goede coach? Wat maakt een goede leraar? Als je specifiek naar tennist kijkt komt hier veel bij kijken. Denk alleen al aan alle technische, tactische en fysieke bagage en kennis die je nodig hebt. Wanneer voeg je als coach iets toe? Op welke manier doe je dit? En wanneer hou jij jezelf juist stil? Wanneer daag je uit? Wanneer ondersteun je? Het vraagt om veel vakmanschap, ervaring en kunde om hier steeds effici├źnter in te worden. Coaching is niet voor niks een ervaringsvak.

En wanneer ben je een goede coach op het mentale vlak? Wanneer kun je hier je spelers daadwerkelijk in ondersteunen?

Hiervoor neem ik je kort mee naar de wereld van persoonlijke ontwikkeling en met name spiritualiteit. Als je kijkt naar wie we zijn in de kern dan kom je uit bij het gegeven dat je diep van binnen energie bent en dat werkelijk alles wat je om je heen kunt waarnemen energie is. Op deze manier is alles met elkaar verbonden. Altijd. Of je dat nu wilt of niet. Je kunt jezelf zien als een soort zendmast die voortdurend signalen uitstuurt naar het universum. Dat doe je met je gedachten, je gevoel, je gedrag en je energie. En wat je stuurt, dat kun je terug verwachten.

Daarom is het als coach ontzettend belangrijk om je bewust te worden van de energie van waaruit jij met een speler werkt. Het volgende voorbeeld maakt het wellicht wat tastbaar: je hebt vast wel eens een speler gehad bij wie je vanaf het 1e moment een goed gevoel en een spreekwoordelijke klik had. Waarbij je direct de talenten en de mogelijkheden zag. Het gaf je een gevoel van enthousiasme en zin om aan de slag te gaan. Je bent bijna niet te stoppen om deze ruwe diamant verder op te poetsen. Herken je het?

En hoe is het met deze speler afgelopen? Vaak komt uit wat jij diep van binnen al voelde en doet die specifieke speler het precies zoals je gedacht had. In mijn periode als regioscout voor de KNLTB heb ik dit meerdere malen mogen ervaren. Zo zag ik iemand op haar 7e levensjaar voor het eerst en was vanaf de eerste seconde super enthousiast. Uiteindelijk werd ze later meerdere malen Nederlands kampioen.. Zo werkt de diepe universele energetische wet: je krijgt uiteindelijk dat wat je diep van binnen gelooft. Dat wat je gelooft over jezelf. Over het leven. En over de speler of speelster waarmee je werkt.

En juist bij deze laatste hebben we als coach en leraar onze verantwoordelijkheid te nemen. Want hoe kijken we dan naar die speler of speelster bij wie we twijfelen. Bij wie we van nature wat minder enthousiasme ervaren. We zien misschien wel meer de problemen en moeilijkheden in plaats van de unieke talenten en mogelijkheden. Daar hebben we ons werk te doen.

Let wel: elk mens is uniek en heeft een aantal unieke vaardigheden en talenten. Zo ook in tennis. En nee, soms ligt iemands pad niet in tennis en bevinden de talenten zich buiten het spectrum van bewegen en sport. Maar het is voor ons als coach wel zaak bij deze groep spelers wat langer, dieper en verder te kijken dan dat je normaal zou doen. Om toch de unieke talenten te ontdekken. Om ook bij deze speler of speelster je eigen geloof te versterken in de mogelijkheden. Om op die manier de juiste energie uit te zenden. Het is de verantwoordelijkheid die je hebt als coach. Met daarbij het besef dat de andere mens dit verdient.

De diepe universele wetten in het leven zijn keihard. Net als in topsport. Net als in de natuur. Groei en competentie worden beloond. Stagnatie sterft af. Zorg dat jij tot de juiste groep behoort. Het mooie is dat je dit helemaal zelf bepaalt..

Tot de volgende,
Stefan van de Stroet

Aanmelden Nieuwsbrief

Wordt onderdeel van de Tennis Community. (Wij spammen niet)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.