Column Juli: Stefan van de Stroet

Ik heb het al vaker gezegd, maar één van de mooiste aspecten van ons werk als trainer/coach is ons directe contact met een ander mens. We hebben de mogelijkheid, mits we daar zelf toe in staat zijn natuurlijk, om een verbinding aan te gaan met de ander.  En vanuit een verbinding, aanwezigheid en oprechte aandacht ontstaan (bijna als vanzelf..) de mooiste processen.

Praat er eens over met je collega’s of ga eens na bij jezelf;
Wat waren of zijn je mooiste en beste trainingen?

Zijn dat de lessen die je volledig hebt uitgestippeld van A tot Z? Of zijn het de momenten waarop je, wel met een intentie uiteraard, de verbinding aanging en van waaruit (bijna als vanzelf..) de oefeningen, woorden en doelen zich ontvouwden.

Precies passend bij dat moment
Precies aansluitend op de energie
Precies op de vaardigheden van de groep of individu
Precies kloppend

Deze momenten en trainingen had je vooraf niet kunnen bedenken.. Toch?!

Je kunt het ook herkennen in je eigen tennis;
De momenten dat het voelde alsof het vanzelf ging. Uiteraard speel jij de rally en sloeg jij die specifieke bal maar de ervaring kan zich aandienen dat het lijkt alsof het tennis door je heen wordt gespeeld. In de wereld van sportpsychologie duiden we dit als het concept van flow. In de spirituele wereld wordt het beschreven als een verruiming van bewustzijn en het aangesloten zijn op de diepe onderstroom van het leven..

Uiteraard zijn er veel dingen die je kunt doen waardoor je sneller, vaker en vooral ook dieper in deze staat van zijn kunt komen.

Op die manier ga jij je tennis anders beleven
maar ook je leven anders ervaren

Flow of die natuurlijke staat van zijn zit in elk geval niet in je hoofd. En laat dit nu wel de plek zijn waar de meeste mensen zich (energetisch) bevinden. En dus ook jouw meeste spelers. En das ook niet zo gek gezien de wereld waarin we leven. Denk aan alle schermen, hoe school georganiseerd is, hoe we gemiddeld genomen met elkaar omgaan, alle angsten, alle trauma’s..

In mijn vorige column sprak ik al over de hoeveelheid prikkels die we tegenwoordig te verwerken krijgen en hoe we nu ons leven leiden. Het zorgt voor veel hoofdelijke aanwezigheid. Het limbische systeem (je emotionele brein) is veel sterker dan je neocortex (je rationele brein). Vandaar dat we veel keuzes maken vanuit onze emoties, waaronder ook onbewuste angsten en onzekerheden. We doen dit meer dan goed voor ons is in elk geval. En dan goed is voor ons tennis, dat had je wellicht al in de gaten.

Tegenwoordig is er apparatuur waarmee je de energetische aanwezig in een energiestation in je lichaam kunt meten. Een energiestation staat ook wel bekend als een chakra. Je hebt er vele in en vlak buiten je lichaam, maar vanuit de sjamanistische traditie van waaruit ik mag leren spreek ik enkel en alleen over 3 hoofdstations: hoofd, hart en buik.

Elke station heeft zijn of haar specifieke kernkwaliteiten:
Hoofd staat voor praktisch denken, heeft organisatorische kwaliteiten en analytisch vermogen.
Je hart staat met name voor empathie, liefde en compassie.
En in je buik vind je kracht, vertrouwen en doorzettingsvermogen.

En in je buik wil je meer aanwezig zijn

Voor je tennis
Voor je keuzes
Voor je gehele leven

Met alles wat er in de wereld gebeurt rondom Corona, vaccins, alle maatregelen die onze vrijheid beperken, de overstromingen en waarschijnlijk de grootste economische crisis die ons nog te wachten staat ligt het naar je hoofd schieten op de loer.
Het vraagt zelfontwikkeling, zelfreflectie en ook veel zelfkennis om hier op de juiste manier mee om te gaan. Als jij als mens en als coach hier het goede voorbeeld in kan geven, dan heeft elk mens waarmee je in contact komt hier profijt van, ook je leerlingen.

Voor de meeste van ons is het nu vakantie. Hopelijk een periode van ontspanning, rust en het (nog meer) tot jezelf komen.
Ik gun het je. Tot de volgende,

Stefan van de Stroet

Word lid van onze Tennis Community!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.