Column April: Stefan van de Stroet

Ik heb daar geen actieve herinnering aan....

Zit ik afgelopen week op de fiets, hoor ik 2 kinderen van een jaar of 13/14 achter mij met elkaar praten. Op een vraag van de één zegt de ander; daar heb ik geen actieve herinnering aan.. Ik dacht nog, hoor ik het nu goed? Ik kon mijn glimlach niet inhouden en keek achterom.. Deze 2 meiden waren duidelijk de draak aan het steken met de antwoorden van meneer Rutte een dag eerder tijdens het wellicht nu al legendarische debat.

Misschien heb je het al wel in de gaten, maar er gebeurt ontzettend veel in de wereld. We zitten in een fase van transformatie. De energie op de hele aarde transformeert. De meeste bestaande systemen gaan verdwijnen. Iets wat ons als mens niet meer volledig dient gaat omvallen. Het moet zuiver zijn. Integer. Je ziet dit in de politiek, het onderwijs, de zorg en ook in onze sport tennis.

Daarom vond ik het onderonsje achter mij op de fiets zo boeiend. Vooral kinderen voelen (vaak nog beter dan de meeste volwassenen aan) of iets klopt of niet. Zeker wanneer je zelf kinderen hebt dan weet je dat dit zo werkt. Als je bijvoorbeeld een correctie niet volledig meent, dan komt ie simpelweg niet aan. Zeker jonge kinderen reageren puur en enkel op de energie van waaruit je handelt.

We gaan toe naar een wereld waarin je volledig iets moet menen. Met een mooi woord vanuit de NLP; congruent. En als niet volledig zuiver is dan komt het niet meer van de grond. Kijk naar de centralisatie plannen vanuit de KNLTB. Wanneer je hier dieper naar kijkt en echt bij je gevoel te rade gaat, dan weet je hoe het zit. Centraliseren is oké, maar natuurlijk nooit bij een commerciële partij. Waarbij belangen door elkaar lopen. Vroeger was dit wellicht gelukt. Maar door de verhoogde trilling op de aarde werkt dit niet meer. Je kunt ook niet meer stellen dat er uitvoerig onderzoek is gedaan zonder dit vervolgens te delen. De wereld eist meer en meer transparantie en helderheid.

Zo ook in onze relaties als coach met onze spelers. We moeten niet meer alleen bedenken wat goed is. Veel mooier en beter is het wanneer je daadwerkelijk gevoeld hebt wat er moet gebeuren. Zodat je ook dieper met een speler gaat werken. Met plezier heb ik via deze site de eerste podcast geluisterd van Maarten Paas en Rick Vleeshouwers. Gepassioneerde vakidioten die oprecht spelers verder willen brengen. Bereid zijn om kritisch te kijken naar zichzelf. Bereid zijn om dingen te veranderen. En ook bereid zijn om tegen de stroom in te gaan. Ongeacht de gevolgen.

Juist daar hebben we behoefte aan. Ook in toptennis. Oprechte zuivere intenties vanuit ons coaches om daadwerkelijk duurzame groei te bewerkstelligen bij spelers. En om daarbij te doen wat nodig is. Dus niet alleen maar leasen maar ook confronteren. Of uitdagen. Of het bewust onprettig maken. Als je tenminste hebt gevoeld dat dat is wat er nodig is.

Een zin die mij altijd bij is gebleven uit de wereld van persoonlijke ontwikkeling luidt als volgt:
Als je altijd kiest voor comfort, dan krijg je uiteindelijk een heel oncomfortabel leven.

En we kiezen als maatschappij altijd nog voor comfort en gemak. Overal is wel een pilletje voor of een snelle instant oplossing. De weg van de minste weerstand is zeker ook in topsport de verkeerde afslag. Dingen hebben voor jou als mens zin en waarde als het je moeite, tijd en energie kost. En in je weerstand zit altijd je meeste groei. Ook bij je spelers.

Tot de volgende,
Stefan

Podcast Toptennismateriaal.nl

Word lid van onze Tennis Community!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.