Certificering Tennisscholen Tennis NL (Deel 2)

"Halve info" Politiek

We horen de laatste heel vaak dat ons platform onderdeel van gesprek is op bepaalde plekken in Nederland.  Hele goede ontwikkeling! We horen naast de velen positieve verhalen ook vaker dat er wordt gezegd dat we maar “halve informatie” weergeven (meestal in de kringen waarover we schrijven). Wij snappen waarom deze houding wordt aangenamen, zo gaat dat in de politiek ook. Diversion noemt men dat…. Wij kunnen alleen maar aan de mensen zeggen die dat als repliek hebben op wat wij publiceren: Voeg de andere helft van de informatie aan…. Als wij ernaast zitten (of maar voor de helft juist) dan zijn wij meer dan bereid om dat toe te geven. Wij hebben dan ons doel bereikt, nl we hebben boven tafel hoe het zit. Tot dat allemaal gaat gebeuren blijven wij naar onze mening goed gefundeerd zaken bespreken. 

Jaargangen 2010 en 2011 Jongens en Meisjes (*deze info hebben we ook moeten rechercheren want staat nergens openlijk gepresenteerd)

In deze geboortejaren trainen nu 35 kinderen (normaal ook 50 kids)  uit 2011 en 50 kinderen uit 2010 bij gecertificeerde tennisscholen. Kinderen geboren in 2011 krijgen €1500 en kinderen uit 2010 krijgen €1750. Het totale budget wat de KNLTB uitgeeft jaarlijks aan kinderen uit 2010 en 2011 voor ondersteuning in de trainerskosten is dan dus: €140.000 

Selectie procedure / trechtersysteem KNLTB

INFO KNLTB SITE

Hoe goed moet het kind zijn?
Selectie

De KNLTB werkt naar onze mening aan de hand van een trechtersysteem. Heel veel spelers selecteren en dan hopen dat er onder aan de trechter 1 overblijft. Instroomtraining zijn 1000 kinderen geselecteerd en opeens 2 jaar later zijn er nog maar 100 kinderen over. En uiteindelijk hopen dat er iemand met de NL nationaliteit overblijft voor de top 100 van de wereld. 

Selectie procedure aan de hand van parameters

Als de KNLTB streng zou selecteren dan zouden er naar onze mening misschien max 5 kids per jaargang overblijven. 5 zou voor ons al veel zijn. Maar laten we voor het gemak daarvan uitgaan. De €1500 en €1750 zijn bij lange na niet de bedragen die deze 10 kids nodig hebben om een jaar op hoog level te trainen en wedstrijden te spelen. 

Blijkbaar heeft de KNLTB een budget van €140-€160.000 per jaar om te kunnen investeren in deze kinderen geboren in 2010 en 2011. Waarom ga je dan niet voor deze 10 kids de best mogelijke situatie creëren. Neem ALLE kosten weg, creëer de allerbeste training situaties voor deze kids, bied ze de mogelijkheid op full service ondersteuning op alle gebieden. Op die manier creëer je je eigen topsportklimaat. De KNLTB legt naar onze mening altijd het gebrek hieraan bij anderen binnen Tennis NL. Ouders zijn soms dominant omdat ze de investeerders zijn. Op deze manier neem je dat probleem ook weg. Je hebt het sportieve proces volledig in de hand. De rest van de kids die laat je aan de privé sector over. Die kan je dan op een andere manieren  nog steunen als daar gelden voor zijn. Bv gratis te laten sparren/trainen met de geselecteerde kids… Zo blijven ook andere kids op de radar en kunnen eventueel toegevoegd worden als ze binnen de privé sector grote vooruitgang boeken. Ook kan je op deze manier de beste opleiders inschakelen die in heel Nederland verspreid zijn. 1 Tennisschool is zeker niet voor elk kind ideaal of zelfs goed. Het ideale uitgekozen team voor deze kids is dat wel altijd, want anders zou je ze niet uitkiezen voor deze job!

Conclusie

Wij waren redelijk geshockt hoeveel geld de KNLTB in deze jaargangen investeert. Dit is nl alleen nog maar de tegemoetkoming in trainingskosten. Er komen velen andere kosten ook nog bij… Binnen het trechtersysteem van de KNLTB is het heel makkelijk om verantwoording af te schuiven op anderen. Maar ook te makkelijk om de credits op te eisen als er iemand door komt. Binnen dit systeem kan naar onze mening nooit iemand fully “opgeëist” worden als succesvol resultaat van het gekozen beleid. Selectie aan de hand van parameters is het een daadwerkelijk inhoudelijk plan wat om het individu gaat. We zien het in die kids, die gaan we volledig ondersteunen en daar zetten we alle mogelijke resources voor in. Kids die daar net onder zitten kunnen dit zien als motivatie om daar ook bij te kunnen komen. Wij zouden regionale KNLTB centra’s voor ons kunnen zien waar de top en de subtop van die regio bij elkaar komt om met elkaar te trainen of gebruik te maken van de allerbeste expertise van experts. Dus laten we aub zo snel als mogelijk dit systeem van Certificering op inhoudelijke gronden afschaffen en naar een systeem gaan waar het niet om een academy gaat maar spelers/speelsters en experts! 

We zijn heel benieuwd naar jullie meningen! Reageer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.