Certificering Tennisscholen Tennis NL (deel 1)

De KNLTB werkt sinds september 2016 samen met het netwerk van gecertificeerde tennisscholen, met als doel de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven. In het gekozen samenwerkingsmodel moeten alle partijen elkaar beter maken, scherp houden en zodoende topprestaties leveren. De KNLTB helpt de scholen zich verder te ontwikkelen als opleidingspartner en maakt met de scholen duidelijke afspraken over de te leveren prestaties, de manier van samenwerken en de mentaliteit waarmee (samen)gewerkt wordt

KNLTB website

Afschaffing bondsjeugdopleiding

Na de afschaffing van de BJO kwam de KNLTB in september 2016 (alweer 5 jaar geleden) met de Certificering van Tennisscholen in NL. Over de jaren zijn er verschillende versies verschenen. Bovenbouw tennisscholen, onderbouw tennisscholen kwamen voorbij. De tendens is in ieder geval dat het steeds minders scholen zijn geworden die betrokken werden in dit project.

Tegenwoordig anno 2021 is er geen onderscheid meer tussen boven en onderbouw scholen. De KNLTB heeft nu een samenwerking met 16 scholen.

De deelnemende tennisscholen anno 2021/2022

Waarom gaat Toptennismateriaal.nl aandacht besteden aan Certificering?

Wij vinden dat het tennis landschap in Nederland op velen gebieden niet open/transparant is. We maken ons grote zorgen om het klimaat wat er bestaat anno 2022 voor de tennisleraar. De KNLTB is de monopolist op de tennismarkt in Nederland. Deze positie hebben ze zich over de laatste jaren heel bewust ingenomen en zou niet perse een slechte zaak hoeven te zijn. Echter de manier hoe de KNLTB zich heeft gepositioneerd hebben we wel onze vraagtekens bij. De macht over een totale branche hebben brengt verantwoordelijkheden met zich mee en ook heeft een bond een faciliterende taak voor IEDEREEN binnen Tennis NL. De handelswijze van de KNLTB riekt vaker naar een ‘ons kent ons’ netwerk. Zit je in het netwerk krijg je veel privileges die voor anderen onbereikbaar zijn. ‘De kunde’ regeert niet vanzelfsprekend binnen Tennis NL. De KNLTB regeert wel. We hebben de afgelopen week uitgebreid het verkorte licentie debacle besproken op ons platform en nu is het de beurt aan Certificering. Dit systeem is naar onze mening een prototype voorbeeld van oneerlijke concurrentie. De reden waarom we dit vinden zullen we in verdere posts uitgebreid gaan uitleggen en wij denken dat dit ook door velen binnen Tennis NL ook zo wordt gezien.

Problematiek

Iets wat wij zeker zullen gaan horen van leraren is: waar maken jullie je druk om dit gaat om prestatie tennis. Dat is toch maar een klein percentage van de tennis markt. Dat raakt ons niet. Deze tennisscholen krijgen niet alleen gelden van de KNLTB (financieel voordeel) maar ze kunnen ook gebruik maken van de naam van de KNLTB (imago/marketing voordeel). Als de KNLTB met deze scholen samenwerkt dan zullen dat toch wel de allerbeste scholen vanzelfsprekend zijn. Die aanname gaan niet alleen ouders van leerlingen maken, maar dat gaan ook oa clubbestuurders denken als ze eventueel gaan beslissen welke tennisorganisatie/academy ze de lessen laten verzorgen binnen hun club. Een jonge leraar die een prestatieve tennisschool wilt beginnen heeft al een zo goed als onmogelijke opgave door verscheidene redenen (hier gaan we ook op terug komen) om een eigen school te starten. Ook als deze scholen de ‘markt gaan innemen (of al in handen hebben)” in alle lagen brengt dat ook velen vragelijke zaken teweeg. Het wordt een markt waar door de KNLTB voordeel situaties gecreëerd worden en niet gelijke kansen voor iedereen. De KNLTB zal dit uiteraard ontkennen maar dit is zeer zeker de realiteit. 

80.000+ tennissers bij Gecertificeerde tennisscholen

Voorbeeld EXTRA INFO: aantal Clubs en leden per Certifering school. (dit zijn de 2 van de kleinere partijen)

1. Approach Enschede

OLTC Ready – 863 leden

RC Borne – 147 leden

TC de Pol – 116 leden

TC de Kardoes – 237 leden

TC Lonneker – 562 leden

Topsinners – 860 leden

2785 leden

 

 

2.Tennisteam het Noorden (smashing tennis)

Tennis&Squashclub  – 1127 leden

Groninger Lawn Tennis – 1667 leden

LTV de Bontekoe- 460 leden

TC Leo – 114 leden

TC den Boer – 207 leden

Tv de Marsch – 844 leden

TV de Woldmeppers – 157 leden

4576 leden

Dit zijn slechts 2 voorbeelden van de 16 scholen. Wat we hier mee willen aangeven is dat de markt geregeerd wordt en verder geregeerd zal worden door deze scholen. De markt wordt  niet alleen op prestatief bepaald maar dat zal naar onze mening nog meer ook gaan gebeuren op de recreatieve  kant.

Tennis inhoudelijke kant Certificering

Het systeem hebben wij vanaf het begin benoemd als tennis inhoudelijk onhaalbaar. In toptennis moet de speler/speelster gefaciliteerd worden en niet een academie. De speler moet centraal staan en die moet naar de hand van parameters geselecteerd worden en daarna zo goed als mogelijk begeleid worden door de beste experts. Onmogelijk dat dit gebeurt en gewaarborgd wordt bij een academie. Laat staan alle 16… Ook is het onmogelijk om te denken dat deze academies gaan werken als een eenheid. In de praktijk zal iedereen blijven doen wat ze deden (is ook wat wij horen) en maken alleen gebruik van de voordelen van deze regeling. 

Volgende posts

Dit was een algemene post we gaan de komende posts op serieus onderzoek uit. We gaan onderzoeken wat dit plan allemaal kost. We gaan de deelnemende partijen eens wat meer onder de loep nemen en ook proberen contact mee te hebben. We gaan een live sessie houden met een ex deelnemer aan certificering die het uiteindelijk de kop heeft gekost. Kortom wij willen jullie veel content gaan geven. Transparantie en openheid dat is naar onze mening wat Tennis NL nodig heeft…. To be continued…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.