Bezoek aan KNLTB /NTC Amstelveen

Bezoek aan KNLTB

Gisteren 8 februari bezocht Toptennismateriaal.nl (Maarten Paas) de KNLTB in Amstelveen. Wij willen via ons (opinie) platform een zo goed als mogelijk beeld hebben van Tennis NL. Een bezoek aan de KNLTB is daarbinnen zeker een must!

We werden zeer welkom ontvangen op het NTC in Amstelveen door Ellen Julius (PR&Communicatie), Dennis Sporrel (Topsport Manager NTC) en Martijn Voorbraak (KNLTB Coach Jeugd 11 t/m 14 jaar). Na een korte rondleiding door het NTC gingen we in gesprek met Sporrel en Voorbraak.

Het werd een prettig gesprek waarin de heren natuurlijk het bestaande beleid van de KNLTB uit de doeken deden en waar ook ruimte was voor kritische vragen/opmerkingen van onze kant. Binnen dit gesprek viel ons op dat de KNLTB ons platform goed volgt en dat we over veel zaken redelijk op dezelfde golflengte zitten. Onze logische vraag was dan ook: als we op een vergelijkbare golflengte zitten, waarom verschilt de uitvoering/beleid van bepaalde zaken dan zo enorm… Hun antwoord was vooral dat het op de stoel bij de KNLTB heel anders is dan vanaf de buitenkant. Wat wij zeker kunnen begrijpen maar aan de andere kant ook weer niet. De KNLTB heeft een totaal ‘vrijbriefje’ in alles binnen Tennis NL. Zij kunnen morgen alles veranderen wat zij willen binnen Tennis NL. Die positie geeft een verantwoordelijkheid naar onze mening. Er is bv geen enkele tennisacademy/trainer in Nederland die (THEORETISCH) een beter plaatje voor een speler/speelster kan creëren. Dit gezien het simpele feit dat de KNLTB al het geld binnen Tennis NL in handen heeft.. 

De KNLTB kiest ervoor om al decennia lang binnen Toptennis niet ‘het heft in eigen handen te nemen’. De bondsopleiding was gedeeld opleiden met de privé sector en certificering is dat ook! Wij hebben het idee na ons bezoek dat de KNLTB een bondsjeugdopleiding 2.0 (of 1.2) wilt gaan realiseren. Hun beleid om nu ‘heel Nederland’ uit te nodigen op het NTC is daar de start van (even voorop te stellen dat dit niet door de KNLTB zo is gemeld aan ons). Wij hebben sterk het idee dat het huidige beleid een ‘tussenfase’ is naar iets ‘nieuws’.

Wij hopen dat ze niet de oude BJO willen herstellen maar dat ze nu eindelijk eens een keer met alle resources in handen binnen Tennis NL het zelf gaan doen. Ze hebben nu een NTC waar binnen onze visie een centralisatie makkelijk te realiseren is. Een mooie accommodatie die tennis ademt. Ze moeten dan wel naar onze mening gaan uitbreiden en niet toestaan dat recreatie tennis ook aanwezig is op het Nationaal Tennis Centrum. Geef de kids vanaf 15 jaar de mogelijkheid om daar tennis te gaan ‘leven’. Kan intern (er ligt housing bij de accommodatie)  maar is niet verplicht. Alle kids met potentie verzamelen op 1 plek. 

Daarnaast moet naar onze mening de KNLTB Regionale Tennis Centra gaan ‘bouwen’: RTC’s. Op strategische plekken in het land accommodaties creëren waar de beste kids (7 t/m 14 jaar) uit die Regio bij elkaar kunnen trainen Olv experts op allerlei gebieden. Wat ons betreft al op een hele jonge leeftijd. De privé sector kan nooit en te nimmer een programma aanbieden wat heel weinig tot niks kost. Dan hebben we het nog niet eens over de kwaliteit van de lessen van jonge kids. De privé sector moet beloond worden voor de kids die zij ‘afleveren’ bij deze RTC’s. Dat kan in de vorm van geld of status zijn. Ook moet de KNLTB strenge parameters hanteren binnen deze RTC’s. Zodat de privé sector hier niet of nauwelijks ‘last’ van heeft. Die paar zeer ‘getalenteerde’ kids moet je niet eens willen ‘houden’. De speler/speelster hoort centraal te staan naar onze mening binnen Toptennis. En niet de portemonnee of ego van de tennisleraar.

Na het gesprek konden we de trainingen volgen binnen het NTC. Een hele grote groep werkten een tennis en fysieke sessie af. Michiel Schapers en Martijn Voorbraak gaven leiding aan de tennistraining en Miguel Janssen en Jesper Put deden het fysieke gedeelte. 

Tijdens het bekijken van de training werden we opeens verwelkomt door directeur van de KNLTB: Eric Poel. Hij had zich de moeite genomen om even naar de banen te komen en we kregen uiteindelijk ook van hem rondleiding binnen het kantoor gedeelte van de KNLTB. Deze lag aan de overkant van de trainingsbanen en was met een hele leuke tennis feel samengesteld. Heel veel leuke tenniselementen geïntegreerd in een kantoor omgeving. Een enorme verbetering tot het oude bondsbureau in Amersfoort! In het korte gesprek met hem kregen wij ook de vibe die we al de hele dag hadden. Welwillende mensen, die zeer zeker het beste voor hebben met het tennis in Nederland! Dat delen wij met de mensen van de KNLTB! Wij hopen dat we in oplossingen en daadwerkelijk beleid ook deze connectie gaan hebben in de toekomst! KNLTB dank voor jullie gastvrijheid !

p.s. Er komen de komende tijd wat inhoudelijke stukken aan die ook een directe link hebben met dit bezoek! Stay tuned!

Terug van weggeweest…..

Terug van weggeweest….. We zijn behoorlijk lang uit de roulatie geweest door persoonlijke redenen en eigenlijk ook wel door het redelijk gehad te hebben met

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *